vrijdag 5 juni 2015

Inspiratie halen uit andere boeken....mag dat?

Ik las pas in de krant dat muziek soms teveel op andere muziek lijkt en dat mag niet......als je dan hoort om welke liederen het gaat vind ik dat erg ver gezocht. Volgens mij kunnen de artiesten dan ondertussen wel gaan stoppen, want alles lijkt wel op de één of andere manier op iets wat eerder gepubliceerd is.

Zo is het natuurlijk ook met boeken. Veel is al geschreven..dus wanneer spreek je nou van "jatten"in dit geval?

Ik heb weleens een idee voor een verhaal en ben dan stomverbaasd dat ik een soort gelijk verhaal opeens zit te lezen...hebben jullie dat ook weleens? Het gaat dan om boeken die ik nog helemaal niet kon. Dus kan ik het toch echt niet daarvan hebben.

Natuurlijk mag jatten niet. Maar inspiratie opdoen is toch iets heel anders. Je leest soms boeken die jou weer de inspiratie geven om verder te gaan met schrijven.
Onnodig te zeggen dat ik het ook niet leuk zou vinden als mijn verhalen gekopieerd zouden worden.....

Maar als ik dan dat artikel over de muziek herinner..dan vraag ik me wel af hoe lang het nog duurt voor schrijvers elkaar van plagiaat gaan beschuldigen. Gebeurt een enkele keer al, natuurlijk. Ik herinner me van jaren geleden dat meneer Brown ook beschuldigt werd. Maar sommige onderwerpen zijn zo simpel te bedenken....dus hoe kan je zoiets nou ooit beoordelen? Wanneer is iets plagiaat of gewoon stom toeval?

Zomaar een overdenkinkje....barst los: wat vinden jullie?

5 opmerkingen:

 1. Volgens mij is er pasgeleden zoiets tussen 2 bekende schrijfsters ( Heleen van Royen?) geweest, maar alles werd verworpen of weerlegd of zoiets.

  Groetjes van Marianne
  http://geefeenbeetjeliefdedoor.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oke, dat zegt mij niets, maar zou heel goed kunnen!

   Verwijderen
 2. Juist andermans boeken geven mij veel ideeën! Niks mis mee. Heb jij dat ook met films?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk weinig film, eerlijk gezegd (op kinderfilms na met mijn mannen, dan) Maar ik heb het zeker ook met songteksten....

   Verwijderen
  2. Dat heb ik minder: songteksten. Kinderboeken brengen me soms op leuke ideehttp://kostbaar.blogspot.nl/en.

   Verwijderen