donderdag 7 november 2013

Wel of geen schrijfschema?

Als je de "geleerden" (schrijfboeken/cursussen) moet geloven kan je het beste een schema maken hoe je boek eruit moet komen zien. Met een onderverdeling in hoofdstukken, duidelijke karakterbeschrijvingen e.d.
Sommige schrijvers, heb ik weleens in interviews gezien, beginnen gewoon met schrijven en laten het verhaal zo groeien. Waar het uitkomt, weten ze zelf ook nog niet....

Voor mezelf ben ik er nog niet echt uit wat nu beter werkt. Soms loop ik vast en dan is zo'n schema wel lekker als houvast...
Maar ik heb ondertussen ook wel door dat "uit de losse pols" werken, zoals ik als kind al deed, met veel meer "passie"gaat. Simpelweg omdat je dan toch zelf niet vast zit aan wat er moet gaan gebeuren. Of misschien kan ik beter zeggen: dan is voor mij het verhaal ook  niet echt spannend meer?
Nou weet ik ook wel dat een schema aangepast kan worden. Niet strak gevolgd hoeft te worden. Maar toch....
Een karakter al voor het schrijven vastleggen. Mwah....in grote lijnen dan , misschien. Maar helemaal vastomlijnd? Neuh, ook zo'n type groeit in je verhaal.
Dus geen schema en gewoon lekker schrijven? Zou kunnen, maar zonder schema kan je veel minder makkelijk al inspelen op wat gaat komen.
En wordt herschrijven waarschijnlijk een nog grotere klus....
afbeelding: http://succesvolle-sollicitatiebrief.nl/

Dus zal ik hier een leuke middenweg in moeten vinden.

Hoe doen jullie dat?

2 opmerkingen:

 1. Leuk onderwerp!
  Ik ben bijna altijd een vastomlijnd plan voor mijn verhaal. Wat voor type is mijn hoofdpersoon, wat drijft hem/haar, wat is het thema van het verhaal en ook heb ik vrij duidelijk het einde in mijn hoofd.
  Tot voor kort maakte ik geen schrijfschema, deed alles uit mijn hoofd. Maar dat werkt niet meer, dus nu maak ik wel een schema. Of een scene ketting, dat werkt ook heel goed om de flow er in te houden.
  Regelmatig maak ik aantekeningen tussendoor, bijvoorbeeld wat typisch een uitspraak voor mijn hoofdpersoon kan zijn, of wat typisch een gebeurtenis is die in het verhaal past. Zo hou ik mezelf bij het karakter en bij het thema - dat wat ik er mee wil zeggen - van het verhaal.
  Ik verzamel zelfs wel plaatjes of maak schetsen van hoe mijn hoofdpersoon er uit ziet.
  Wat ook kan helpen is een moodboard maken. Ik heb bijvoorbeeld een moodboard op pinterest gemaakt.

  Ik denk dat het maken van een schema je helpt bij het daadwerkelijk afschrijven van je verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat heb ik ook weleens gedaan: plaatjes plakken bij mijn karakteromschrijvingen.
  Wat ik ook wel doe is muziek erbij zoeken en dat draaien terwijl ik schrijf, om zo lekker in de stemming te komen.
  Maar een moodboard...die is ook leuk!

  BeantwoordenVerwijderen